Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës all
all:

all,-e mb. i kuq i ndezur.

Të ngjashme:
alo:

álo pasth. thirrje kur flasim në telefon.

call:

call,-e mb. i papjekur: fik call.

fall:

fall,-i m. sh. -e(t) parashikimi i së ardhmes së dikujt, i ngjarjeve që do të ndodhin etj., sipas shenjave në filxhanin e kafesë, sipas vijave të pëllëmbës etj.: hidhte (shtinte) fall.

hall:

hall,-i m. sh. -e(t) 1. gjendje e vështirë kur njeriu vuan nga mungesa e diçkaje etj.; brengë; nevojë e madhe; telash, e keqe: hallet e jetës; njeri me halle; jam në hall; është halli që…; e ka nga halli e jo nga malli; i qan hallin kalorësit se i varen këmbët (fj. u.) shqetësohet kot për dikë që i ka punët mirë. 2. zgjidhje, rrugëdalje: si do t’i vejë halli? si do të zgjidhet? 3. si ndajf. keq: hall kështu, hall ashtu.

kall:

kallI kal., -a, -ur bised. 1. fut brenda; kund. nxjerr: e kallën në dhe e varrosën. 2. shtie ose nxit dikë për të bërë diçka të keqe; fut: kalli njerëz për ta vrarë; i kalli spicat (dikujt) e shtyu për keq; i kalli frikën (tmerrin); i kalli sëmundjen.