Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës alge
algë:

álg/ë,-a f. sh. -a(t) bot. bimë uji e thjeshtë, pa ndarje në kërcell, gjethe e rrënjë: algat e gjelbra (e kuqe).

Të ngjashme:
alle:

all,-e, -ja f. ngjyra e kuqe e ndezur.

alfë:

álf/ë,-a f. fig. libr. fillimi i diçkaje, a-ja; abëcëja: nga alfa tek omega nga a-ja deri te zh-ja.

lagë:

lág/ë,-a f. sh. -a(t) 1. pikë uji, shiu etj.; sasi fare e vogël e një lëngu, një pikë: lagë shiu; një lagë qumësht. 2. lagështi. 3. pjesa e rruzullit tokësor me ujë (në kundërvënie me pjesën e thatë); uji në përqasje me tokën; kund. terë: dy të tretat e rruzullit i zë laga. 4. ana e lagur e një pete prej guri në lojën lagaterë; kund. terë: do lagën apo terën?

alem:

além,-i m. rruzulli i Tokës, bota; njerëzia: alemi e polemi gjithë njerëzia.

alet:

alét,-i m. sh. -e(t) bised. vegël.