Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës alf
Të ngjashme:
alfë:

álf/ë,-a f. fig. libr. fillimi i diçkaje, a-ja; abëcëja: nga alfa tek omega nga a-ja deri te zh-ja.

alo:

álo pasth. thirrje kur flasim në telefon.

all:

all,-e mb. i kuq i ndezur.

alfa:

álfa f. palak. simbol (a) në matematikë, në fizikë e në astronomi për të shënuar (sipas rendit të kësaj shkronje në alfabetin grek) të parin kënd, të parin yll a të parën pikë ose një lloj rrezesh, grimcash etj.

aga:

agá,-i m. sh. -llárë(t) 1. hist. pronar tokash, më i vogël se beu; çifligar i pasur, pasanik. 2. bised. keq. ai që mbahet rëndë, sillet vrazhdë e do vetëm të urdhërojë.

aha:

ahá pasth. përdoret kur kujtohemi për diçka papritur, kur arrijmë të kuptojmë diçka ose kur shprehim dyshim, mospërfillje, mosbesim etj.: aha, e kuptova!; aha, s’je aq i zoti!