Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës alergjen
alergjen:

alergjén,-i m. sh. -ë(t) mjek. lëndë e huaj për organizmin, që shkakton alergji.

Të ngjashme:
alergjik:

alergjí,-k, -ke mb. 1. mjek. që lidhet me alergjinë, i alergjisë; që vuan nga alergjia: sëmundje alergjike. 2. fig. shumë i ndjeshëm ndaj dikujt a ndaj diçkaje që nuk e duam: tip alergjik.

alergji:

alergjí,-a f. sh. -(të) 1. mjek. rritje a ulje e theksuar e ndjeshmërisë së organizmit, kur hyjnë në të lëndë të huaja: alergji nga pluhurat. 2. fig. ndjeshmëri e madhe ndaj diçkaje që nuk e duam: kam alergji nga sharjet.

alogjen:

alogjén,-i m. sh. -ë(t) banor i një popullsie tjetër; ardhës i huaj.

sergjen:

sergjén,-i m. sh. -ë(t) dërrasë e mbërthyer brinjazi gjatë murit për të vënë në të enë kuzhine e sende të tjera; raft i hapur me disa dërrasa pranë murit.

alogjen:

alogjén,-e mb. që është i një popullsie tjetër, i huaj: banorë alogjenë.