Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës aktual
aktual:

aktuál,-e mb. i sotëm, i tanishëm, i ditëve tona; i rëndësishëm a i mprehtë për kohën tonë: detyrat aktuale; temë aktuale.

Në literaturë:

...nga mosha. Porsa ka marrë vesh që erdhëm ne, paska vënë medaljet, paska ngjeshur koburen dhe ka dalë përjashta. Tani këtë e bën përditë. - Madje, edhe punëtorët shqiptarë i vështron me përbuzie - tha prifti. - Pardje, specialisti e pyeti për diçka dhe ai nuk iu përgjigj. - Është plak fanatik. Siç duket, edhe ata i duken si aleatët tanë. - E di? - vazhdoi gjenerali, me zë të ulët. - Njeriu duhet të parashikojë çdo gjë. Unë u trembem torollakëve të tillë Ja, i shkrepet, nxjerr koburen e të qëllon mu në mes të ditës! - Çdo gjë mund të ndodhë, - tha prifti. - Nga një gjysmë i lënë si...

Ismail Kadare, "Gjenerali i Ushtrisë së Vdekur"
Në literaturë:

...kushteve të reja të jetës dhe hutimeve të reja të njerëzve. Me ndryshimin e formave të marrëdhënjeve ndër- mjet njerëzve, kanë ndryshuar edhe format e jashtme të demagogjisë dhe strategjia e demagogëve. Njeriut të ndershëm sot i duhet një kujdes i veçantë vrojtimi, një njohje e mirë e situatës aktuale shoqërore, sociale dhe politike, një intuitë e njohjes së tipeve dhe karaktereve të njerëzve që të dallojë llafazanin e pafajshëm prej demagogut të shkathët, idealistin naiv prej egoistit të pangopshëm, sharlatanin qesharak prej sadistit të vetëdijshëm, injorantin prej mendtarit, strategun prej oportunistit...

Rexhep Qosja, "Panteoni i rralluar"
Të ngjashme:
ritual:

rituál,-i m. sh. -e(t) libr. tërësia e riteve që bëhen në një ceremoni fetare; tërësia e veprimeve të jashtme që bëhen në mënyrë të rregullt e të pandryshueshme për të kryer diçka: ritual fetar (pagan); rituali i mikpritjes.

caktuar:

caktúar (i, e) mb. 1. që është caktuar: vlerë e caktuar; në vendin (afatin) e caktuar; në kushte (rrethana) të caktuara. 2. gjuh. vjet. i shquar.

ritual:

rituál,-e mb. që i përket ritit; që bëhet sipas një riti: ceremoni (këngë) rituale.

akull:

áku/ll,-lli m. sh. -j(t) 1. ujë i ngrirë: shtresë (copë, hell) akulli; balet në akull; vë në akull; akull i thatë (spec.) gaz karbonik i ngurtësuar. 2. si mb. shumë i ftohtë: m’u bënë duart akull; / shumë i pastër: e mban shtëpinë akull. 3. si ndajf. shumë (me mbiemrin i ftohtë): akull i ftohtë.

katua:

kat/úa,-ói m. sh. -ónj(të) ahur në katin përdhes, ku mbahen kafshë dhe almise bujqësore; bodrum; qilar.