Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës akrep
akrep:

akrép,-i m. sh. -a(t) 1. zool. kafshë e vogël helmuese, me dy gëthapë përpara dhe me një thumb nga pas: akrepi i zi. 2. secila nga shigjetëzat e orës ose e aparateve të tjera matëse, gjilpërë: akrepi i minutave; në drejtim të lëvizjes së akrepave; / grep i metaltë, çengel. 3. keq. njeri dorështrënguar; njeri shpirtkeq e tinëzar. 4. nj. i shquar astrol. një nga dymbëdhjetë yjësitë e zodiakut; shenjë e horoskopit për të lindurit nga 24 tetor deri më 22 nëntor.

Sinonime / Të përafërta:
gjilpërë
çengel
Të ngjashme:
krep:

krep,-iI m. sh. -a(t) shkrep mali.

krep:

krep,-iII m. pëlhurë e hollë dhe e lëmuar, prej mëndafshi a leshi.

çerep:

çerép,-i m. sh. -ë(t) 1. tepsi e thellë balte, në të cilën pjekin bukën. 2. saç.

skrop:

skrop,-i m. 1. gjell. qull me miell misri e me pak qumësht. 2. si mb. shumë i zi: ishte bërë skrop ishte nxirë shumë. 3. si ndajf. shumë, fort (me mbiemrin i zi): skrop i zi.

shkrep:

shkrep,-iI m. sh. -a(t) shkëmb i zhveshur e me majë, krep: nëpër male e nëpër shkrepa.