Fjalor i Gjuhës Shqipe

I bazuar në fjalorin e publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - 2006 (rreth 48.000 fjalë)

Kuptimi i fjalës aftë
aftë:

áft/ë,-a f. sh -a(t) mjek., veter. fshikëz me lëng të bardhë, që del në cipën e gojës a në gjuhë; sëmundje me fshikëza të tilla, shap (shapth).

aftë:

áftë (i, e) mb., edhe si em., që ka forca e përgatitje për të kryer mirë një punë, që shquhet, i zoti: mjek i aftë.

Të ngjashme:
ahtë:

áhtë (i, e) mb. që është prej ahu: lugë e ahtë.

artë:

ártë (i, e) mb. 1. i bërë prej ari ose i larë në ar; i qëndisur me fije ari: unazë (varëse) e artë; jelek i artë. 2. që ka ngjyrën e shkëlqimin e arit: flokë të artë. 3. fig. shumë i vlefshëm, i çmueshëm, i shtrenjtë: fjalë të arta; ka duar të arta; ka zemër të artë.

kaftë:

káftë (i, e) mb. i kafenjtë: fustan i kaftë.

naftë:

náft/ë,-a f. lëndë e vajshme që nxirret nga nëntoka dhe nga e cila përftohen nënprodhime si benzina, vajguri, parafina etj.; lëndë djegëse që nxirret nga distilimi i saj: automjete me naftë; sobë me naftë.