Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës adash
adash:

adásh,-i m. sh. -ë(t) emnak.

Të ngjashme:
anash:

ánash ndajf., edhe fig., nga krahët, në anë; anës: pashë anash; i kaloj anash (diçkaje) i shmangem, nuk i jap rëndësi a e trajtoj përciptas, i kaloj anash.

avash:

avásh ndajf. bised. ngadalë: ecën (flet) avash.

anash:

ánash parafj. (r. rr.) së bashku me një emër a me një përemër, që shënon një qenie a një send, në anë ose në krah të të cilit gjendet a lëviz dikush a diçka: anash handekut; anash meje.

dash:

dash,-i m. sh. désh(të) 1. zool. mashkulli i deles: dash i egër; dashi i këmborës; avash, avash bëhet shelegu dash (fj. u.); dashit të rritur nuk i dridhet briri (fj. u.). 2. pjesë e parë e emërtimeve të pathjeshta nga fusha të ndryshme: dash hidraulik (tek.) mekanizëm që shërben për ngritjen e ujit; dash deti (zool.) pelikan; dashi i vatrës të dalat prej guri në të dy anët e vatrës. 3. hist. tra me kokë metali për të shpërthyer portat a muret e kështjellave. 4. nj. i shq. astrol. një nga dymbëdhjetë yllësitë e zodiakut; shenjë e horoskopit për të lindurit nga 21 marsi deri më 20 prill.

abrash:

abrásh,-e mb., edhe si em., bised. 1. me flokë e vetulla të bardheme; me preka në fytyrë (për njerëz); me blana të bardha në trup e në turi (për kuaj); laraman. 2. fig. i prapë, i vrazhdë: vajzë abrashe.