Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës çafkë
çafkë:

çáfk/ë,-aI f. sh. -a(t) 1. kaçul pendësh. 2. zool. shpend uji me kaçul të zi, me qafë të gjatë, me këmbë të gjata e me sqep të hollë; gatë: çafkë e bardhë (e kuqe, e përhime); çafkë deti. 3. çaçka e kokës: i luajti çaçka e kokës (fig.) luajti mendsh, u çmend. 4. fig. grua me trup të gjatë e të hollë.

çafkë:

çáfk/ë,-aII f. sh. -a(t) 1. filxhan ose gotë me vegj. 2. lëvozhgë, gujavë.

Sinonime / Të përafërta:
gatë
lëvozhgë
gujavë
Të ngjashme:
kafkë:

káfk/ë,-a f. sh. -a(t) tërësia e kockave që rrethojnë trutë; rrashta e kokës.

çaçkë:

çáçk/ë,-a f. sh. -a(t) 1. çafkëII. 2. enë e vjetruar a e prishur. 3. maja a sheshi i kokës: i ra në çaçkë.

çamkë:

çámk/ë,-a f. sh. -a(t) kësulë e pambuktë që kanë mbajtur herët myzeqarët.

çakë:

çák/ë,-aI f. sh. -a(t) presa e vijës së ujit: çakat e arës.