Fjalor i Gjuhës Shqipe

Fjalori i fundit(2006) i publikuar nga ASHSH(Instituti i Gjuhësisë dhe Letërsisë) - rreth 48.000 fjalë

Kuptimi i fjalës çadër
çadër:

çád/ër,-ra f. sh. -ra(t) 1. mjet për t’u mbrojtur nga shiu ose nga dielli, me pëlhurë të nderë në tela që hapen e mbyllen dhe me bisht zakonisht të drunjtë a të metaltë; ombrellë: çadër burrash (grash). 2. tendë pëlhure për të banuar përkohësisht: çadër ushtarake; çadër alpinistësh (gjeologësh). 3. fig. strehë; mburojë: iu bë çadër dikujt.

Të ngjashme:
badër:

bád/ër,-ra f. sh. -ra(t) bot. 1. barishte shumëvjeçare, me rrënjë si qepujkë e me gjethe si të preshit, që çel lule të bardha në pranverë; presh i egër: badra e malit; badër uji. 2. shpatore, luleshpatë.

adër:

ád/ër,-ra f. sh. -ra(t) bised. gjepur; shaka, hokë.

nadir:

nadír,-i m. astr. pikë e përfytyruar në kupën e qiellit nga ana e kundërt e gjysmërruzullit ku ndodhemi, e cila del po të hiqet një vijë kulmore nëpër qendrën e Tokës; kund. zenit.

radar:

radár,-i m. sh. -ë(t) spec. aparat i posaçëm për të zbuluar me anë të valëve vendin dhe largësinë e një objekti: radar tokësor (detar, ajror).

çafër:

çáf/ër,-riI m. sh. -ra(t) 1. zool. peshk pendëkuq i ujërave të ëmbla, me bark të gjerë e me shumë hala. 2. fig. fëmijë i shkathët e i mprehtë.